7 Haziran 2014 Cumartesi

İNCELEME: Condemned: Criminal Origins



     2005'in sonbahar mevsiminde Xbox 360, 11 Nisan 2006'da ise PC'ye çıkışını gerçekleştiren serinin ilk oyunu adeta beynimiz ile oynuyor. Tanıdık bir ekip var bu oyunda. Monolith. F.E.A.R.?
Evet F.E.A.R. Bu denli başarılı bir oyundan sonra Condemned: Criminal Origins'in kötü olacağına inanan yoktu. F.E.A.R.'daki yapay zeka ve atmosferinin bu oyunda da olması zaten beklentilerimizi karşıladı.

     Grafikleri,sesleri,dinamikleri adeta bizimle oynuyor ve bizi diken üstünde tutuyor. Grafikler korku oyunu için yeter de artar. Oyun içinde yaşananlar basit bir kurgu değildi ve adeta bir film izliyorduk. Sigara koktuğunda katili kovalamaya başlamamız. Sesleri ise o kadar gerçekçi ki, katili aramaya başladığımızda biriyle karşılaşıyorduk. "F*ck Youuuu!" diyordu. Böyle içten küfür eden görmedim. Çevreyle etkileşim Sims kadar olmasa da bu oyunda var. En azından yürürken bazı şeyler devrilebiliyor. Bu da gerilimi yükseltiyor.

     Daha çok yakın dövüş sistemi ön planda. Açıkcası daha da zevkli. Vuruş hissi harika. Ancak bazen bir silah olsa da rahatlasam diyor. Bir nevi antibiyotik. Yakın dövüşte adamın suratının dağılması. Bizden kaçıp akıllıca saklanması. Yapay zekayı konuşturuyor. Bazen "Acaba multiplayer falan mı?" diyebiliyorsunuz. Hayır, bunun sebebi yapay zeka. Bir yapay zeka böyle olmalı.

     Oyunda Ethan Thomas adlı bir dedektifi canlandırıyoruz. "Metro City" adında hayali bir Amerikan şehrindeyiz. Bir ihbar geliyor ve suç mahalline gidiyoruz. Gider gitmez hemen klostrofobik ortamlara giriyoruz. Oyun boyunca da devam ediyoruz. Ben derin derin nefes aldığımı hatırlarım. Üç kişiyiz. Katilin sigara içtiğini anlayıp kovalamaca başlıyor. Diğer ikisi pencereden dışarı çıkıyor ve elektiriği kesen katili aramaya, elektriği açmaya gidiyoruz. Talihsizlikler yüzünden kısa bir süre sonra polis de peşimize düşüyor. Suç oranının yüksek olduğu Metro City'nin altını üstüne getiriyor ve adli tıp araçları ile cinayetleri araştırıyoruz. Rosa adlı bir arkadaşımız var. Bize cinayetleri araştırırken yardımcı oluyor.

     Condemned: Criminal Origins korku severler için denenmesi gereken bir oyun. Hiç oyunlarda insanlardan korkmadıysanız bu oyunda korkacaksınız.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder